Łazienka marzeń

Projekt powstał dzięki współpracy z firmą Fluor oraz Szlachetną Paczką.

Rodzinę, której postanowiliśmy pomóc, poznaliśmy dzięki Bogusi Frej, liderce Szlachetnej Paczki. Wolontariusze poznali tę rodzinę, zorganizowali dla niej doraźną pomoc, a przy okazji Pani Bogusia zauważyła, że rodzina korzysta ze wspólnej ubikacji na półpiętrze, a myje się w misce. Postanowiliśmy więc wspólnymi siłami stworzyć dla nich łazienkę w mieszkaniu. Pani Bogusia zorganizowała wszystkie wymagane projekty oraz pozwolenia. Nasza fundacja określiła zakres potrzebnych prac i wyceniła materiały budowlane niezbędne do tego remontu.

Oprócz kompletnej kabiny prysznicowej i WC brakowało min. 3 tys. zł na resztę materiałów i wyposażenie (np. drzwi). Wynajęcie firmy, która wykonałaby remont, wiązało się z wydatkiem kolejnych kilku tysięcy złotych. Aby uzyskać tą kwotę rodzina musiałaby odkładać pieniądze jeszcze kilka lat. Dlatego postanowiliśmy wykonać te prace za darmo. Gdy zastanawialiśmy się jak uzyskać brakującą kwotę na materiały, z pomocą przyszła firma Fluor i ją przekazała. Co więcej, pracownicy tej firmy zgłosili się do pomocy przy remoncie.

Wolontariusze Fluor

Za otrzymane pieniądze kupiliśmy resztę materiałów i rozpoczęliśmy remont. Paweł Frydrychowski pomagał przy wniesieniu materiałów do mieszkania, murowaniu oraz tworzeniu fotorelacji. Adam Kołata wykonał instalację wodną.

Pracownicy Fluor zajęli się skręcaniem mebli, szpachlowaniem nowo powstałej ściany, fugowaniem oraz wieloma drobnymi ale bardzo czasochłonnymi i niezbędnymi do wykonania zadania pracami.

Wolontariusze Fluor i tort

Do akcji dołączyło się wiele innych osób. Wolontariuszka naszej fundacji, Sara, pomagała przy organizacji akcji wolontariackiej oraz nagłośnieniu akcji w mediach społecznościowych. Pani Gosia zrobiła piękny i pyszny tort. Pani Marysia usmażyła pyszne faworki dla osłody ciężkiej pracy.

Tym sposobem wspólnymi siłami stworzyliśmy funkcjonalną łazienkę, z której rodzina może korzystać w swoim mieszkaniu, jak przystało na XXI wiek.