Tworzenie łazienki w mieszkaniu

Wyobraź sobie, że do końca dnia nie możesz korzystać z ubikacji w swoim mieszkaniu. Już sama kolejka do wc może mocno irytować. Kiedyś ludzie na wsiach musieli wychodzić do toalety na dworze. Jednak najmniej komfortowo było zimą. Tak naprawdę do dzisiaj jest wiele mieszkań bez toalety i to nie tylko na wsiach. Wspólne toalety, najczęściej na klatkach schodowych, są przeważnie nieogrzewane i trzeba dzielić je z sąsiadami.

Technologia tak poszła do przodu, że nie ma technicznego problemu aby taką łazienkę zrobić w mieszkaniu. Blokadą najczęściej jest kwota jaką trzeba wydać, aby wszystko działało poprawnie, spełniało odpowiednie normy oraz było zgodne z prawem. Każdy przypadek jest inny i przy zamiarze stworzenia takiej łazienki warto poprosić o pomoc doświadczonego fachowca, który podpowie najlepsze rozwiązanie.

W naszym ostatnim projekcie, na początku stwierdzono, że najlepszym i najłatwiejszym rozwiązaniem jest zastosowanie specjalnej pompy z rozdrabniaczem za wc, ponieważ w mieszkaniu ze ściany wychodziła tylko rura kanalizacyjna o przekroju ∅50 mm. W dodatku była za wysoko. Jednak, gdy dokładnie zbadaliśmy sprawę to okazało się, że do mieszkania była doprowadzona rura o odpowiednim przekroju – ∅110 mm, którą następnie zredukowano do ∅50 mm w ścianie. Pompa okazała się w tym przypadku niepotrzebna, co zmniejszyło koszty remontu oraz ułatwiło późniejszą eksploatację toalety – brak hałasu i oszczędność energii elektrycznej.

Cała sytuacja nastąpiła najprawdopodobniej dlatego, że poprzedni użytkownik mieszkania doprowadził rurę kanalizacyjną do mieszkania o odpowiednim przekroju, jednak nie zgłosił tego do zarządcy budynku i nie miał na to żadnego projektu oraz odpowiednich pozwoleń. Gdy zdawał mieszkanie ukrył fakt powstania nielegalnej toalety w mieszkaniu i w dokumentacji technicznej nie było śladu o możliwości podłączenia wc do istniejącej już instalacji kanalizacyjnej bez montowania urządzenia wspomagającego odprowadzenia fekaliów z muszli.

Jak widać jest wiele wyzwań, na które możemy natknąć się przy tworzeniu łazienki od podstaw. W kolejnych wpisach opowiemy wam na co jeszcze warto zwrócić uwagę.
Dajcie znać czy też mieliście podobne wyzwania przed sobą i jak udało wam się z nimi poradzić.

Zapamiętaj:
Rada 1: Podczas planowania remontu warto sprawdzić, czy stan rzeczywisty mieszkania odpowiada temu, który znajduje się w dokumentacji.
Rada 2: Warto poradzić się kilku fachowców, ponieważ każdy ma inne doświadczenie i różne pomysły na zrealizowanie Twojej wizji.